O firmě | Koncept FOUNTAIN | Distributorská síť | Ke stažení | FAQ | Kontakt |
Produkty
Vyhledávání
text  
Kontaktujte nás
Titulní stránka >  Slovníček pojmů

Slovníček pojmů

Lyofilizovaná káva Kávový extrakt se nalije do velkých plochých nádob (3 × 5 m) vysokých asi 5 cm. V nich se nechá zmrazit při teplotě - 40 °C. Poté se rozdrtí na jemné destičky, které se pak vhazují do lyofilizační vakuové komory, kde dochází při teplotách od - 40 °C. do 0 °C k tzv. sublimaci, tj. k odpařování vody, aniž by tato prošla kapalným skupenstvím. Takto se získá káva, charakteristická vzhledem granulí (malé pevné částečky) a vynikajícími chuťovými a aromatickými vlastnostmi. Při tomto způsobu výroby, který je méně častý, náročnější a dražší, se v kávě uchová plné aroma a chuť. Výsledkem je 100% káva. Drtivá většina káv FOUNTAIN je vyráběna právě tímto způsobem.
Pulverizace Častější způsob výroby rozpustné kávy - tzv. pulverizace (rozprašování v horkém vzduchu). Při tomto způsobu je základní surovinou silný kávový extrakt, který se vyrobí v obřích tancích. Vlastní rozprašování se provádí v tzv. rozprašovací věži. Do horní části věže je přiváděn kávový koncentrát, který je rozprašován směrem dolů v drobných kapičkách. Naopak ze spodní části věže je směrem vzhůru, proti těmto kapkám kávy, vháněn horký vzduch. Tím dojde k odpaření vody (usušení kávy). Pára je odváděna ven z rozprašovací věže. Ve spodní části věže se pak hromadí instantní káva již v takové konzistenci, kterou známe. Nevýhodou tohoto způsobu výroby rozpustné kávy oproti způsobu výroby lyofilizací je větší ztráta aroma.
Kávový extrakt Při výrobě rozpustné kávy se nejprve vyrobí silná káva. To se provádí v obřích tancích. Tento proces si lze představit, jako kdybychom si dělali kávu v obrovském překapávači. Do vrchní části se nasype mletá káva dané zrnitosti. Pak se do ní pustí horká voda. Ve spodní části se zachytává kávový koncentrát. Dále pak lze postupovat dvojím způsobem. Tzv. pulverizací (rozprašováním za tepla) nebo tzv. lyofilizací (zmrazením a sublimací).
Sublimace Odpařování vody ve vakuové komoře při teplotě od - 40 °C do 0 °C, aniž by voda prošla skupenstvím kapalným.
Organoleptické vlastnosti kávy Kávy FOUNTAIN rozdělujeme do tří základních skupin – podle chuti.
  1. kávy typu mild
  2. kávy typu moka (medium)
  3. kávy typu espresso
Jednotlivé typy se liší chutí resp. dobou, po kterou se káva praží. Na obrázku je graficky znázorněn vliv délky pražení na "ostrost" a "hořkost". Při krátkém pražení je výsledkem káva méně hořká, jemná a ostrá – typ mild. V určitém okamžiku se křivky "ostrosti" a "hořkosti" protínají a získává se káva typu moka (medium) – středně hořká a středně ostrá. Při delším pražení je káva méně "ostrá" a více hořká – typ espresso.

U kávy sledujeme čtyři základní charakteristiky
  • Ostrost (kyselost)
  • Hořkost
  • Plnost - tzv. "tělo" (silný vjem v ústech/výrazná chuť)
  • Zbytková chuť (tzv. "ocas" - trvalá chuť v ústech)
Souhrn těchto vlastností tvoří tzv. "organoleptickou charakteristiku" kávy. Dalšími neméně důležitými vlastnostmi jsou "aroma" a "barva". Charakteristická vůně je důležitá pro požitek pro čichové buňky, na rozdíl od chuti, která je důležitá pro ústa. Barva pak kompletuje celou mozaiku vjemů a dotváří celkový dojem při pití kávy.
Systém POD Jedná se o nový a moderní způsob přípravy kávy, který se pro svou jednoduchost a rychlost stává velice oblíbeným - též se mu říká E.S.E (Easy Serving Espreso). Namletá káva je slisována do kapslí z papírových filtrů - tzv. PODů, které mají přesný tvar a velikost odpovídající hlavici páky u daného kávovaru a gramáž, nejčastěji 7g. Každá kapsle je balena v ochranné atmosféře do speciálních neprodyšných obalů, ve kterých si káva uchová svou vůni a chuť. Výhodu tohoto způsobu přípravy je, že při výrobě espressa se používají upravené kávovary s mělkou pákou, jejichž ovládání je jednoduché a údržba je díky "bezodpadové" technologii kapslí minimální. Jakmile je káva hotová, kapsle se snadno vyjme a vyhodí. Tento způsob přípravy espressa je ideální pro domácnosti, sekretariáty, kanceláře s malými a středně velkými kolektivy pracovníků, ale i pro menší a střední gastro-provozy.
LOW FAT LOW FAT = označení pro produkt se sníženým obsahem tuku.
Z nápojů FOUNTAIN je tímto symbolem označeno šest ze sedmi polévek FOUNTAIN.
Další informace - Fitry BRITA Optimální kvalita vody:
  • BRITA 4násobná filtrace:
  • - vstupní filtr - AQ-filtrovací médium - filtr s aktivním uhlím - jemný filtr
  • konstantní nejvyšší kvalita vody s dodatečnou filtrací přimíchávané vody
  • individuálně nastavitelný poměr mísení pro každou oblast použití

  • Efektivní v nákladech:
  • flexibilní systém výměny filtračních patron
  • velká kapacita filtru díky zdokonalené technologii AquaQuell
  • jednoduchá výměna filtračních patron – rychlá a bez nářadí

  • Úspora místa a flexibilita:
  • provoz v horizontální nebo vertikální poloze
  • ideální i při nedostatku místa díky kompaktním rozměrům pohyblivé uchycení – pro rychlou a pohodlnou výměnu filtrační patrony

  • Kompletní systém:
  • se stabilními kovovými 3/8" přípojkami
  • s integrovaným uzavíracím ventilem
  • s laboratorně testovaným zpětným ventilem

  • Nejvyšší kvalita výrobku:
  • veškeré komponenty filtračního systému jsou certifikovány pro užití v potravinářství
  • certifikace institutem Fresenius dle LMBG

I-Espresso System Popis I-Espresso Systému pro přípravu espressa z kapslí MITACAI-Espresso system_1

Kapsle MITACA mají pro přípravu espressa řešení, které zjednodušuje jejich použití a zaručuje vždy vynikající espresso.

Kapsle MITACA  ( I-Espresso systém), používají při přípravě kávy patentovanou technologii Mitaca. Kaplse, která je dodávána v uzavřeném stavu, se ve spodní části otevře až po dosažení požadovaného tlaku vody. Voda je do kapsle vháněna vrchní částí kapsle a její otevření je zajištěno patentovanou technologií pre-cut ve středu spodním části. Toto inovativní řešení doplněné o dokonale umletou, přesně nadávkovanou a stlačenou dávkou kávy, zaručuje vynikající espresso s hustou a přetrvávající krémovou pěnou

  I-Espresso System_2

 



Tisková verze
Copyright © FOUNTAIN CS, spol. s.r.o. 2005     |     Webdesign Comin.cz Česky | Slovensky